LUCIAN BLAGA – Aforisme

INIMA
E cert, orisice am gandi si cu oricata amaraciune despre cer si pamant, despre conditia umana, despre clipa si fatum, inima cu bataile ei aplauda existenta.

ROSTUL IUBIRII
Natura este stapanita de criteriul delimitarilor. Numai in iubire ea cauta confuzia. Caci rostul iubirii este sa restabileasca pentru o clipa haosul initial, din care sa se renasca o lume noua.

SCHELE SI NIMIC ALTCEVA
Principiile sunt schelele cu ajutorul carora se cladeste un caracter. Cand caracterul e format, schelele se pot darama. Dealtfel – ati remarcat desigur ca numai adolescentii fac caz de „principii”.

STIMULENT
De cate ori explic ceva mai multor persoane, invat de la cei ce asculta fara de a scoate un cuvant lucruri pe care niciodata, singur nu mi le-as fi spus.

UN SFAT
Inainte de a deveni adversarul cuiva, intreaba-te daca poti avea consimtamantul lui pentru aceasta. Caci o adversitate unilaterala poate fi tot atat de degradanta si de demoralizanta ca si o iubire fara de raspuns.

IPOSTAZE
Cand Dumnezeu se indragosteste de-o creatura sau fiinta, privirea sa staruie asupra lor, ca „frumusete” a lor.

OMUL SI PANTELE SALE
Cat de repede ajunge omul rob al propriilor sale creatii! Era de prevazut ca cel ce a fost odata rob al zeilor va deveni intr-o zi si rob al masinilor.

SIMBOLUL TUTUROR AMBITIILOR
Cand oceanul se umfla, in fiecare zi, ridicandu-se unul sau doi metri in matca sa, pentru ca apoi sa cada din nou in sine, cine ar banui ca intentia lui reala, tainica, este de a se inalta pana la luna.

Cuvintele biblice, ca Dumnezeu a facut pe om dupa chipul si asemanarea sa, nu inseamna ca Dumnezeu e un om in cer, ci inseamna ca omul e un Dumnezeu pe pamant.

Unele femei sunt mai frumoase cand sufara, -altele cand sunt stapanite de-o pasiune, si iarasi altele, cand sunt luminate de-o bucurie… Imi pare ca o femeie e facuta anume pentru simtamantul in care e mai frumoasa. Daca e mai frumoasa in momente de suferinta, natura a creat-o intr-adins pentru suferinta. Vad in frumusetea femeii soarta ei.

Intotdeauna lumea a fost privita intr-un fel oarecare ca o minune: daca pentru magii de altadata a fost o minune aparitia unui astru, pentru magii de astazi este minune tocmai faptul ca nu se intampla nici o minune.

Publicitate
Publicat on august 11, 2008 at 9:46 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://abecedardecugetromanesc.wordpress.com/lucian-blaga-aforisme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s