ION GHICA: „Popoarele au fizionomia lor proprie“

Istoria romanilor ne arata ca Unirea a fost intotdeauna telul cel mai dorit al lor, de la descalicatoare si pana astazi ea a germinat nu numai in spiritul acelora care au indraznit a cugeta gloria si marirea pentru poporul roman, dar chiar in spiritele acelora care nu s-au suit cu gandul decat pana la conservarea gintei. Ori de cate ori viitorul a suras Romaniei, fiii ei nu au lipsit de a aspira catre Unire. Radu Negru si Dragos (realitati sau legende), trecand Carpatii si spuind unul catre unul, Iovi, Ilari, Razi si voivozi, burgravi, baroni sau domni feudali au urzit Unirea, Stefan cel Mare a incercat-o. Mihai a realizat-o catva timp in toata intinderea ei. Boierii tarii so Divanurile ad-hoc au cerut-o la 1830 si la 1857; toti publicistii nostri au propagat-o si la 1862 toate partidele au sustinut-o si au impus-o. Unirea este efectul luptei seculare in contra cotropitorilor, lupta prin care ne-am putut conserva nationalitatea; ea este simbolul dorintei de a fi, granita cea mai puternica si mai temeinica tendintelor si ambitiunilor di afara…
Ca un stat, o natiune sa existe si sa aibe viitor, se cere mai cu seama ca intre oamenii care il compun sa existe o silidaritate produsa prin identitatea de idei, de aspiratiuni si de credinte, insusiri care sunt rezultatul comunitatii de origine, de limba, de religie si de obiceiuri.
Popoarele ca si individul au fiecare fizionomia lor proprie, spiritul si modul de a fi si de a cugeta, chiar aparenta exterioara a unui om ne arata mai totdeauna grupul caruia apartine.
Natiunile au interese, aspiratiuni si ambitiuni speciale intocmai ca si individele ; si interesele lor fie ele generale, fie ele numai ale unui partid isi exercita actiunea lor contra altor societati si altor state prin tot felul de mijloace, prin presiuni politice, si de multe ori chiar prin puterea armelor; cele mari cauta sa absoarba pe cele slabe. Statele cele mici si slabe isi pastreaza independenta lor prin intelepciunea oamenilor politici ce poseda si prin interesul ce ofera celorlalte state.

Publicitate
Publicat on august 11, 2008 at 10:03 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://abecedardecugetromanesc.wordpress.com/ion-ghica-%e2%80%9epopoarele-au-fizionomia-lor-proprie%e2%80%9c/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s